Zaterdag 30 september 2023 trok een groepje bewoners onder leiding van gids Tom Dijkstra door het dorp. Ze waren afgekomen op een open uitnodiging van Dorpsbelangen Loppersum aan iedereen die hier nog niet zo lang woont, voor een nadere kennismaking met Loppersum. Tom, een geboren en getogen Lopster, vertelde het verhaal achter zowat elk gebouw, elk winkeltje, elk straatje. Mét natuurlijk de hoogtepunten: de kerk met het prachtig gerestaureerde orgel, het zoutwaterzwembad, het station met de villa’s eromheen, Hotel Spoorzicht…

Zelfs voor de doorgewinterde bestuursleden van Dorpsbelangen, toch al gemiddeld tientallen jaren bewoner, was er nog een verrassing te zien: de plafondschildering op de verdieping van een huis aan de Hogestraat dat nu versterkt wordt. Daar woonde rond 1900 huisschilder Jan Lommert, die extra zijn best heeft gedaan om zijn eigen huis kunstzinnig te verfraaien. Dankzij de NCG kon de schildering behouden en zelfs gerestaureerd worden.

De wandeling eindigde bij koren- en pelmolen de Stormvogel, gebouwd in 1850. De molen maalt nog regelmatig, zo liet molenaar Tjitse Mollema zien, en beschikt bovendien nog over bijna het hele pelinterieur, compleet met originele gereedschappen!

Dorpsbelangen kon ieder nog een ‘goodiebag’ met folders, aardigheidjes en wetenswaardigheden van Loppersum meegeven. Als er mensen zijn die ook graag zo’n tasje willen ontvangen, er zijn er nog over. Mail even naar loppersum@gmail.com.

foto: Herman Spier