Luister, kijk, lach, verwonder, praat en geniet. Hiermee probeerden de initiatiefnemers van de dorpsvisie hun dorpsgenoten op 7 september 2016  naar het gemeentehuis te lokken. Dat is aardig gelukt: bode Michael hoefde nog net geen extra stoelen aan te slepen. Het resultaat? Als hekkensluiter van de gemeente zal nu ook het dorp Loppersum in het najaar een breed gedragen dorpsvisie kunnen presenteren. ‘Lest best’, aldus burgemeester Albert Rodenboog.

Cabaretier en presentator Arno van der Heyden maakte de belofte helemaal waar. Overdag was hij het dorp wezen verkennen. En hoe. Ondersteund door de fotobeelden van fotograaf Pjotr Wiese wist hij zijn indrukken van mensen, huizen en situaties feilloos, o zo herkenbaar en hilarisch aan elkaar te knopen. ‘Fantastisch dorp, Loppersum, met maar één minpuntje: het station,’ om te beginnen. Nou ja, het station in wording dan, want er staat ‘ontwerpstation’ op het bordje bij de deur. Het enige station van Nederland zonder slagbomen en andreaskruisen, maar levensgevaarlijk, met die passerende treinen! Via Spoorzicht, het Marktplein en de molen was hij beland achter de Brouwerstil, waar de eerste mensen, verjaagd uit Zijlvest, zich nu tijdelijk aan het vestigen zijn … in huizen die waarschijnlijk pas klaar zullen zijn als hun nieuwe huis aan Zijlvest er al staat.

Om vervolgens door Swaan Nienhuis meegetroond te worden naar het mooiste plekje van Loppersum: de Nienhuistuin. Wie kan foutloos een gesprek van drie uur over verleden, heden en toekomst van het echtpaar Nienhuis plus de voormalige kwekerij in drie zinnetjes samenvatten? Inderdaad, Arno. Via Swaan naar een tuin achter de Nieuwstraat, onder de Lopster toren, alwaar hij een palmkooltje meekreeg dat de eigenaar eigenhandig geteeld had, omdat die toevallig in het winkeltje van de Guldenroede die groente ooit eens had aangetroffen… en zo was het bruggetje naar Anja geslagen, die te midden van alle bouw- en graafgeweld in de straat het hoofd boven water weet te houden, met uitzicht op de steen des aanstoots van het dorp maar wel met een passage naar het mooiste plein van… o nee, pardon, dat is natuurlijk het Marktplein.

Enfin, veel plezier en gelach, waarna het serieuze werk werd gedaan. Er konden rode en groene stickers geplakt worden op de highlights van de voorlopige dorpsvisie, waarmee de werkgroep weer verder aan de slag kan gaan. Waarbij we alvast kunnen verklappen dat hoog op de prioriteitenlijst komt te staan: het aanpakken van leegstaande panden (zoals de oude AH). En dat verkeersdrempels niet erg in de smaak vallen.

Als klapstuk van de avond merkte Arno nog bemoedigend op dat het gas hier ook al geen probleem meer is. Om de kraan dicht te draaien hebben we Henk Kamp helemaal niet nodig, had hij geconstateerd. Dwalend door het gemeentehuis had hij een deur gezien, met een waarschuwingsbordje erop: ‘GASAFSLUITER’. Zo simpel kan het zijn.

Hieronder de film van Ruud Venema gemaakt tijdens de bijeenkomst:Foto’s gemaakt door Pjotr Wiese (www.beamen.nl)