Het idee ontstond tijdens de Dorpstop op 17 oktober 2023 nadat ik mijn verhaal had gedaan over de Landelijke Natuurwerkdag.

De zaal reageerde alert; kort dag 4 november? Welnee! Laten we de koe bij de hoorns vatten nu we hier zitten!
Nog diezelfde avond meldden zich een aantal vrijwilligers om op genoemde datum de Schipsloot schoon te maken; eendenkroos eruit en plastic natuurlijk. Eendenkroos verstikt andere planten en de Schipsloot leek meer op een rommelig grasveld dan op een sloot, waardoor ook al een aantal dieren verdronken.

Omwonenden werden geïnformeerd en uitgenodigd te helpen, waaraan goed gehoor werd gegeven. De organisatie van de Landelijke Natuurwerkdag leverde gereedschap. Het winkelpand van de Marskramer mochten we gebruiken om even koffie te drinken (Esther en Arnold, dank voor jullie gastvrijheid). Christina zorgde voor de catering in samenwerking met Erik.
De gemeente werkte mee en heeft het verzamelde afval op maandag opgehaald.

Met vijftien mensen hebben we de klus binnen twee uur geklaard. Het weer zat mee, er scheen zelfs af en toe een zonnetje.
Dat de eerste opgeviste lading kroos met kruiwagen en al terug de Schipsloot in duikelde kon de pret niet drukken (in tegendeel). De kruiwagen is overigens gered.