Afgelopen weekend heeft Loppersum in de voor de gelegenheid sfeervolle boerenschuur van De Eikemaheert kunnen genieten van het toneelspel Een Kerstexperience van Sappho.

Op zondagmiddagmiddag was het in ieder geval gezellig druk op de door Piet Glas zelf gebouwde tribune, waar het een beetje indikken was om allemaal een plaatsje te hebben. Bijkomend voordeel van dat inschikken was dat we het – zo lekker dicht tegen elkaar aan - niet koud kregen. De uitgedeelde dekens die we over ons heen drapeerden verhoogde de saamhorigheid verder en de sfeer zat er dan ook al goed in nog vóórdat het stuk begonnen was.

Het stuk – geschreven door onze dorpsgenote Els Romeijn en onder regie van Corné Kosse – sloot goed aan bij de omstandigheden van het moment: de haast romantische kou en de basale omstandigheden in de boerenschuur.
In het verhaal gooit een defecte CV-ketel roet in het kerstdiner van gastvrouw Gerda (Ellen Koster) die de hele voorstelling met een gigantische kalkoen op een schaal rondloopt. Ze heeft alles nou juist zo goed voorbereid…… en dan dit! Maar ze maakt van de nood een deugd.

De in allerijl opgeroepen verwarmingsmonteur is een sombere man, die veel liever kerstman had willen zijn, maar is weg geconcurreerd door collega’s. Een van de gestrande engelen heet niet toevallig Gabrielle en de zwangere buurvrouw: Maria (Annette Sins). Zij loopt op alle dag en komt dan ook niet erg gelegen op dit moment.

Gelukkig komt alles goed zoals dat hoort in een blijspel. Twee uitgenodigde gedreven influencers (Els Zwerver en Elsbeth Romeijn) weten zóveel likes te bemachtigen dat de cv-monteur ter plekke aanbiedingen krijgt om als Kerstman op te treden. Maria is inmiddels bevallen van een baby met de naam zusJe.

Met glühwein en chocolademelk als afsluiting beleefden we een heel geslaagde middag.