27 januari 2023

Waarin een klein dorp, dat al genoeg met zichzelf te stellen heeft, groot kan zijn. Sinds de zomer liep Gideon hier rond. Een vriendelijke dakloze man. Altijd in voor een praatje. Als je het gesprek aanging, werd wel snel duidelijk dat er meer aan de hand was dan enkel het ontbreken van een huis. Het dorp ging zich ontfermen over Gideon. Zonder dat iemand het coördineerde, werd gezorgd voor een kopje koffie hier, een maaltijd daar, een stopcontact voor het opladen van de telefoon, een zak met fruit, het gebruik van een wasmachine, een visje van de markt, een slaapzak, een tentdoek… Zolang het warm was ging het ook wel. Toen het kouder werd, begonnen we ons zorgen te maken. Hij kreeg een plekje in een container, maar die houdt de vrieskou en vocht niet tegen.

Met medewerking van Carex en Woonzorg Nederland kregen we de beschikking over een sleutel van een appartement aan ’t Hoge Heem. Daar heeft Gideon de nachten doorgebracht. Hij is nu opgenomen in een instelling en we vertrouwen erop dat hij daar kan werken aan herstel.

Je hoort af en toe dat Loppersum als los zand aan elkaar hangt. Wat er het afgelopen halfjaar is gebeurd, bewijst dat dit niet altijd het geval is. Heel erg bedankt, Loppersum!